Als dichter was hij voornamelijk bekend als Michel Martinus. De twee van de drie voornamen die hij zijn leven droeg als pseudoniem. Joz Brummans overleed op woensdag 24 november. Tot op het laatste moment van zijn leven voelde hij zich betrokken bij de poëzie. Zijn laatste bezoek was op 5 november tijdens onze dichtersavond in Centrum De Zin en dat was voor hem ook een mooi weerzien met enkele dichters die avond. Hij bleef tot het einde doorgaan met het spelen met de taal.

In 1986 trok Joz Brummans met een aantal enthousiaste poëzieliefhebbers en dichters erop uit om in een plaatselijke horecagelegenheid van Harderwijk op zondagmiddagen poëzie voor te dragen. Joz was met Hein Burger initiatiefnemer van de Literaire Culturele Stichting Apollo. Dit resulteerde in december 1986 tot de oprichting van de Literaire en Culturele Stichting Apollo. Gedurende eind jaren 80 en in de jaren 90 groeide Apollo onder zijn enthousiasme uit tot een van de meest actieve literaire organisaties van Nederland.

Tientallen bekende schrijvers haalde Apollo naar Harderwijk, onder wie Jan Siebelink, Jan Wolkers, Joost Zwagerman, Kader Abdollah, Armando en Maarten ‘t Hart. Maar ook Conny Palmen en Yvonne Keuls. De auteurs aten na afloop van hun lezing meestal een diner met Harderwijkers in een plaatselijk restaurant of bij hem thuis. Met de meeste schrijvers onderhield Brummans een jarenlange briefwisseling. Zijn correspondentie met de verschillende schrijvers, evenals overig werk van hem, heeft hij in verband met een verhuizing paar jaar geleden overgedragen aan het regionale streekarchivariaat.

In 2007 werd Joz Brummans de eerste stadsdichter van Harderwijk. Van zijn hand liggen in Harderwijk verschillende tegels met gedichten in de straten. Brummans publiceerde meer dan tien dichtbundels en een roman, onder zijn pseudoniem. Hij was ook erelid van de Breedevallei Dichters Vereer in Worcester in Zuid-Afrika. En 2018 werd Joz Brummans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens één van onze bijeenkomsten.

Ook na zijn actieve werkzaamheden bij Apollo droeg hij nog regelmatig voor op literaire middagen en was regelmatig gastdichter bij het lokale radioprogramma El Mundo.

Wij zullen in hem een bewogen, inspirerend en aimabel mens verliezen en zullen hem bij vele bijeenkomsten die nog komen in gedachten meenemen. we wensen Tiny en familie veel sterkte toe.